Účty za povodeň

Ing. Pan Účetní 123

Autor: Ing. Pan Účetní 123

"Nikdo nikdy nevstupuje do neznáma, aniž by tušil, co by ho mohlo čekat," dalo by se řici. Proto bychom si v první řadě měli říct, že samotné…

Více o autorovi

Zase uplynul týden jako voda, i když tento týden by tento pojem dosahoval podstatně vyšších hodnot nežli za normálních okolností. Máme za sebou ničivou povodeň, která jistě zanechá dost červených čísel za sebou na účtech mnoha lidí z nás. Je to prostě tak. Na jedné straně stojí člověk, částečně se pasující do pozice pokořitele přírody, na druhé straně stojí příroda, která pro změnu ukázala, že vlastně není tak slabá, poničená a v útlaku. Ono někdy je dobré vědět, že nad námi je cosi silnějšího, co nás dokáže vždy vrátit pevnýma nohama na zem. Faktem však bohužel je, že postihuje lidi bez ohledu na to, zdali si to zaslouží více či méně.

Reakce vlády, která se snažila postavit k věcem konstruktivně, je vítaným zpestřením, jak některým z nás opět připomenout, že volby jsou již pomalu za dveřmi. Jistou dávku populismu můžeme čekat vždy, tak proč ne zrovna v průběhu a po povodních. Politické jeviště se zdálo býti opět vzhůru a je vcelku jedno, zdali někdo schvácen virózou byl, únavou z bdělosti blíže byl opití se. O to tady vlastně vůbec nejde. Vláda, navrhla hned několik opatření, která mají zlepšit rodinné rozpočty těch domácností, které se ocitly ve svízelné situaci. Jelikož je taková podpora společensky uznávána, stalo se tak i za přitakávání opozice - v ostatních rozumných otázkách do opozice se stavící.

Jak se vlastně vláda rozhodla pomoct všem postiženým?

V první řadě se zde vyrojilo několik informací o tom, jak vlastně získat příspěvek od státu, který může dosahovat lehce nad 51 tisíc korun. Někdo se v tom pitval a zjistil, že je to ve své podstatě mnohem složitější, že musíte splnit spoustu kritérií, abyste nakonec zjistili, že taková pomoc Vás bude stát neuvěřitelně moc času, že se musíte pohybovat na hranici chudoby, že... Těch "že" je nepřijatelně hodně na situaci, kdy postižení nemohou čekat mnohahodinové fronty na všech možných i nemožných úřadech. Já vím, že hlavně transparentně, jenomže s rozumem. Vybavuje se i dnešní návštěva jednoho úřadu, kde paní konstatovala při podepisování asi desátého listu: "Vítejte ve éře papíru". Nejsem odpůrcem byrokracie, ta je bohužel nutná, ale aby omezovala v domáhání se svých práv, to není úplně dobře.

Daně - jak po povodni na ně.

Měli jsme se to dozvědět o den dříve, jenomže pan ministr byl zmožen, což ke svému dobru na rovinu řekl! Druhý den jsme byli obeznámeni s tím, že podnikatelé, kterých se dotkla povodeň, budou zproštěni povinnosti zaplatit daně z přijmu, popř. jim budou daně kráceny. To zní velice dobře, než se dostaneme do stádia, že tento krok ocení hlavně majetnější skupiny lidí, kteří se většinou pohybují v oborech, kde se generuje více peněz - hlavně při nakládání s nimi. Pokud tedy budete brát do cca 40 tisíců korun měsíčně, pravděpodobně se Vás takové rozhodnutí vůbec nedotkne, nehledě na to, že nezanedbatelnou část takto vzniklých nákladů si může daný subjekt zaúčtovat - pak mě tedy napadá, jak široké veřejnosti bude toto nařízení sloužit.

Když jsme u těch úvah...

Někdo nám tenkrát na škole říkal, jak je nutné dodávat peníze do ekonomiky. Vlastně vcelku často bývá řeč o tom, jak naše ekonomika potřebuje stimul. Úrokové míry ČNB jsou na historických minimech, povinné míry rezerv jsou tenčí, ale peníze do oběhu ne a ne prosáknout. Jedna koruna se v ekonomice nechová jako jedna koruna, takže při dobrém načasování může býti výsledek nečekaně příznivý. Když se podíváme na začátek, jak si vlastně člověk občas dokazuje svoji nadvládu nad přírodou, tentokrát jsme dostali lekci, která nás může posunout dál. Vzhledem k tomu, že napáchala, páchá a páchat škody ještě nějakou chvilku bude, je zřejmé, že škody bude nutné opravit. Kdo to opraví, kdo to zaplatí a co z toho?

Když nemáte peníze, tak je neutrácíte, když je máte, ale někdo Vás stále straší s ekonomickou krizí, tak je také neutrácíte, když však nemáte na výběr a nechcete zničený dům, poškozené auto - peníze zkrátka utratíte. Neberte mě jako cynického komentátora zápasu příroda x člověk, prosím, jen se zkusme podívat na to, co nám povodeň může přinést.  Peníze se tedy nějakým způsobem dostanou do ekonomiky, kde jede za ně nakoupí služby řemeslníka, který za ně nakoupí cihly, maltu, naftu či cigarety, stavebniny zisk otočí u velkododavatele, aby mohli nakoupit za nižší ceny ve velkém objemu - prodají další cihly levněji a přimějí i ty, kteří ještě neopravují, aby začali opravovat. Najednou se jedna koruna, tisícikoruna, miliarda v ekonomice otočí mnohokrát (vlastně si vybavuji, že můžeme mluvit o multiplikátoru ekonomiky). Teď je důležitá otázka, která zůstává ve vzduchu: "Poučíme se z povodní v rámci praktického světa?"

Uvidíme, jaký dopad na růst či posun ku stagnaci bude mít tento stimul, který si sice nikdo z nás nepřál, nicméně je nad ním nutné přemýšlet. Zároveň bychom neměli opomenout skutečnost, že na našich účtech může díky této katastrofě za pár let přistát pár zajímavých deviz této povodně. Je jen na každém z nás, jak naložíme s odpuštěním daně, příspěvkem, pokud jej vůbec dostaneme či pokud na něj vůbec máme nárok, je na nás, zdali se poučíme. Pokud se nepoučíme, tak možná opět uslyšíme, že se přehrady odpouštěli včas. Pokud máte rádi konspirační teorie - zkuste hledat za povodní spiknutí ekonomů, kteří převzali vládu nad vltavskou kaskádou a částečnou deregulací řeky se posunuli regulovat a stimulovat ekonomiku.l Vím, je to směšné, ale pro dlouhé deštivé večery snad i zajímavé pro zapalování našeho myšlení a hledání alternativnějších způsobů myšlení.

Google