Jak najít dobrou účetní

Ing. Pan Účetní 123

Autor: Ing. Pan Účetní 123

"Nikdo nikdy nevstupuje do neznáma, aniž by tušil, co by ho mohlo čekat," dalo by se řici. Proto bychom si v první řadě měli říct, že samotné…

Více o autorovi

Blížící se termín odevzdání daňového přiznání nás pomalu ale jistě nutí k myšlence, jak zdárně, správně a profesionálně potřebné podklady shromáždit, vypracovat a odevzdat. Někteří z nás již své účetnictví outsourcovali do rukou opravdových expertů - účetních kanceláří neboúčetním pracujících jako OSVČ (Osoby Samostatně Výdělečně Činné). Těm, kteří tak ještě neučinili zkusím dát drobný návod, jak se s tímto důležitým rozhodnutím efektivně vypořádat.

 

 

Audit a příprava
Někteří moji známí s oblibou říkají, že před podáním daňového přiznání je ideální čas provést řádnou přípravu a kontrolu fakturpůjček,závazků - zkrátka obratůvýdajů - chcete-li všech dokumentů firmy majících ekonomicky relevantní charakter. Při vyslovení této myšlenky slýchám, že je to zbytečně pracné, zdlouhavé a kupí to jen práci pro účetní oddělení firmy. Nenechte se ale zastrašit. Obratem stačí odpovědět, že pokud si firma během svého daňovém období své finance řádně hlídá a zakládá, nemá se čeho bát. Tímto krokem akorát velice kvalitně zjistíte, jak vaše společnost funguje. 
Máte-li vše hezky pohromadě, stačí oslovit specializovanou organizaci. Auditor je pro Vás tou nejideálnější volbou.

 

 

Kde hledat kontrolu účetnictví

Rozhodnete-li se pro auditora či účetní, můžete svůj finanční sektor propůjčit ke kontrole a částečné správě právě jim. Další neméně často slýchanou otázkou je ta, kde mohu sehnat kvalitní odborníky ? Existuje dozajista mnoho postupů, jak hledat budoucího partnera. Svým známým proto doporučuji katalog-účetních, ve kterém naleznete mnoho zkušených auditorů, účetních kanceláří a účetních, kteří vám pomohou vyřešit vše ohledně financí, finančních toků a jejich usměrňování.  Není v některých případech od věci si danou firmu "vyGooglit" a zkontrolovat, zdali se nepojí s nějakou podezřelou kauzou, "zmizelo" firmou či podobnými excesy. Už tedy snad trochu víme, jak je nají,tímto ale nekončí.

 

 

Máme partnera - začátek spolupráce

Nyní vás čeká velice důležitý manažerské rozhodnutí. Co vše bude předmětem outsourcingu vašeho účetnictví, jaké prostředky jste ochotni do této služby investovat a co od nich očekáváte. Pokud jsme tedy na začátku stály před problémem jménem daně, nyní vidíme, že pokud chceme naše prostředky dostat pod kontrolu, čímž se vyhneme problémům s kontrolními úřady,musí všechny naše kroky doprovázet pečlivost a svědomitost. Musíme si také uvědomit, že pokud chceme přenést jisté povinnosti na svéhopartnera, musíme tyto otázky velice důsledně upravit smluvně, kterou uzavřeme. Finance, daňová problematika, mzdy - obecně účetnictví, jak s oblibou říkám, je velice "intimní, interní" záležitost Vaší společnosti, a pokud nechcete skončit špatně, důvěřujte, ale prověřujte.  Proto bych Vám v některých případech, pokud nejste ti nejdůvěřivější doporučil ponechání - u větší firmy menší tým, u malé firmy jednotlivce - člověka/týmu, který bude kontrolovat po jisté období vaší ekonomickou spolupráci. Nikoho tímto krokem neurazíte, ale Vám tento krok může ve špatných případech ušetřit miliony.

 

 

Jsme partneři a ti potřebují team

Předpokládám, že není nutné vysvětlovat potřebu vzájemného poznání, prohlubování vztahů a společného řešení specifických účetních otázek. Pokud doufáte v delší spolupráci s Vaším novým účetním nebo účetní kanceláří a chcete, aby fungovala dobře - abyste našli dobrou účetní (kancelář), investujte do vzniku symbiotického systému. Mým přátelům doporučuji, ať naváží profesionální - přátelský vztah, kde bude oddělena otázka bussinesu, ale zároveň se budete znát jako lidé. Je pak mnohem snazší Vaše finance, účetnictví, mzdové náklady, zisky i ztráty, deprese, recese  společně zvládnout vyřešit a eliminovat riziko jejich dalšího vzniku nebo úpadku.

Přeji Vám hodně zdaru při hledání dobré účetní (kanceláře),  abyste měli z Vašeho partnera radost, Váš partner pak v komplementaritě k vaší radosti bude neméně spokojený.