Chcete ušetřit na daních?

Ing. Šárka Korecká

Autor: Ing. Šárka Korecká

Účetnictví Velvary   Ing. Šárka Korecká vystudovala vysokou školu se zaměřením na podnikové finance a specializací účetnictví. Účetnictvím a daněmi…

Více o autorovi

Využijte paušálních výdajů a snižte si tak administrativní práci s doklady

Nechce se vám celý rok sbírat doklady a evidovat je? Pokud máte příjmy z podnikání a nemáte téměř žádné náklady, vyplatí se vám paušální výdaje. Jsou buď 30%, 40%, 60% nebo 80% podle oboru, ve kterém podnikáte. Někdy je také výhodnější použít paušál i v případě, že nákladů je trochu více, než stanovený paušál, ale je k nim velké množství paragonů (paragony jsou na malé částky) a zpracování těchto dokladů by zabralo hodně času a vás by účetní služby vyšly mnohem dráž, než zpracování daňového přiznání paušálem.

Optimalizujte základ daně daňovou evidencí

V tomto případě je velmi důležité posouzení daňovým poradcem, co je pro živnostníka výhodnější – jestli uplatnění paušálu, nebo naopak vedení daňové evidence, protože při uplatnění paušálních výdajů si živnostník nemůže uplatnit v daňovém přiznání slevu na manželku a slevu na děti.

Uplatněte všechny slevy, daňové zvýhodnění a nezdanitelné částky

Spousta živnostníků a podnikatelů ani neví, že si ve svém daňovém přiznání může uplatnit nějaké slevy (sleva na děti, sleva na studium, možnost odečtení úroků z úvěrů na bydlení atd.). Při konzultaci s daňovým poradcem, případně s  účetní se o všech těchto možnostech dozví.

Snižte základ uplatněním daňové ztráty

Daňový základ se může snížit vykázanou ztrátou minulých let. Musí jít ale o vykázanou daňovou ztrátu. Daňová ztráta se může použít na snížení základu daně následujících 5 let po vykázání. Odborník vám poradí, kdy je pro vás výhodnější použít odpočet ztráty a kdy je výhodnější použít slevy na děti, případně si nechat vyplatit bonus na děti.

Využijte vyšších daňových odpisů

Existují rovnoměrné a zrychlené daňové odpisy. Podnikatel (živnostník) se může rozhodnout, které odpisy chce použít. U každého nově nakoupeného hmotného majetku je možnost uplatnit jak zrychlené tak rovnoměrné odpisy. Není nutné u všeho majetku uplatňovat odpisy stejně. Podmínkou je, že způsob odpisování se nesmí měnit.

Vytvořte rezervu na opravu majetku

Zákon o rezervách umožňuje, aby majitel hmotného majetku za určitých podmínek tvořil rezervu na opravu tohoto majetku. To znamená, že do nákladů (výdajů) se dají opravy majetku dříve, než proběhnou a tím se sníží daňový základ.