Účetní poradenství

RATAX s.r.o.

Autor: RATAX s.r.o.

RATAX s.r.o. se zabývá komplexním vedením účetnictví, daňové evidence, účetním poradenstvím, přípravou podkladů pro zpracování daňových přiznání a…

Více o autorovi

Účetní poradenství vám pomůže lépe porozumět vaší firmě

 

Mnoho lidí má už dávno velký sen – založit si vlastní firmu, začít podnikat, postavit se na vlastní nohy. A být svým vlastním pánem. To by bylo pro mnoho lidí skvělé. Ale jen málo z nich se k tomu odhodlá, zbytek raději zůstane bezpečně zaměstnán a spolehne se na stálý bezrizikový příjem. Ti, kteří začnou podnikat, si sice začnou plnit své sny, ale začnou se také potýkat s mnoha nečekanými problémy.

 

Jednou z největších potíží bývá pro většinu podnikatelů účetnictví. Většina z nich se v něm zkrátka neorientuje. Ti, kteří za sebou mají vysokou či střední školu ekonomického směru, tak už základy účetnictví poznali. Ale zřejmě zjistí, že teorie je zcela odlišná od praxe a že i tak jim bude vedení účtů dělat potíže. A to zřejmě i v situaci, kdy podstoupí několikerá školení. A i kdyby se do účetnictví ponořili natolik, že mu porozumí a budou se v něm orientovat, brzy zjistí, že se stávají spíše účetními. A tak není možné být zároveň podnikatelem či živnostníkem a současně si sám vést účetnictví.

 

Většina společností tak často sáhne po vlastní nebo externí účetní, která se o jejich společnost postará. A ta umí nejen vést účetnictví, ale dokáže často poskytovat i účetní poradenství. Které ostatně nabízí i nepřeberné množství firem, které se v současnosti pohybují na českém trhu. Pokud tak má podnikatel jakékoliv dotazy k vedení své firmy, její ekonomické situaci, stavu zásob a podobně, nemusí tím zatěžovat svou vlastní účetní. Ta má i tak práce dost. Ale může využít specializovaného účetního poradenství.

 

Účetní poradenství je specifická oblast. Pracují v něm odborníci na slovo vzatí, kteří neprovádějí faktické operace jako běžní účetní. Nemůžete od nich čekat, že vám povedou hlavní knihu a účetní deník, založí a povedou vám knihu pohledávek a závazků, budou kontrolovat saldokonto a evidovat úhrady. Nepovedou vám pokladní a bankovní knihu, nezaevidují zásoby vaší společnosti, stejně jako nebudou evidovat váš majetek. Nebudou provádět ani tolik potřebné závěrkové operace – tedy na uzavření roku stávajícího a navedení počátečních stavů. Účetní závěrku, respektive výkazy zisku a ztrát, rozvahu a přílohu k účetní závěrce vám přece zpracuje vaše účetní. Ta v tom bude jistě lepší než poradci.

 

Na účetní poradce se můžete obrátit, pokud máte jakékoliv potíže, potřebujete poradit se stavem své firmy nebo s nimi potřebujete prokonzultovat svůj problém a ověřit si, jestli vaše řešení bude fungovat. Nejčastější služby, jaké účetní poradci nabízejí, jsou čistě analytické. Vyžádají si od vás veškeré potřebné podklady a vyjdou vám vstříc v potížích, které potřebujete co nejrychleji vyřešit. Potřebujete se ujistit, že váš podnik a zaměstnanci a vše kolem pracuje efektivně? Sami si to těžko ověříte. Účetní poradci to zjistí.

 

Potřebujete si ověřit, jestli vaše společnost zbytečně neutrácí za zboží, které vlastně nepotřebuje nebo ho kupuje předražené? Účetní poradci to ověří. Chcete se ujistit, že nemáte na skladě nadbytečné zásoby, které nikdy nedokážete využít a tak vám jen nezabírají místo? Účetní poradce si poradí i s tímhle. A když o to požádáte, zanalyzují ekonomiku celé vaší společnosti.

 

Účetní poradci se také specializují na vedení účetnictví jako celku. Mohou zkontrolovat, jak vaše účetnictví vypadá. Pokud potřebujete poradit, jak vyřešit některou jeho část, vyjdou vám vstříc. Mnohé poradenské firmy dokonce nabízejí i vedení vašeho účetnictví, aby bylo co nejefektivnější a bylo vám ku prospěchu – abyste se o jeho výsledky mohli opřít.

 

Základní prací účetních poradců je také pomoc s řešením účetních problémů. A to jakýchkoliv. Nedokáže si vaše účetní poradit s oblastí odvodů na zaměstnance? A ani vy na to nejste takoví specialisté, abyste to mohli udělat za ni? Pak je zbytečné vyhazovat ji kvůli tomu, jistě se to vbrzku doučí. Ale pro začátek vám může pomoci třeba právě účetní poradce, pro nějž toto bude denní chléb. A tak vám vysvětlí, jak na to, jak co nejefektivněji a nejsnáze vše zjistit, spočítat a vyřešit. A uvidíte, že najednou to půjde skoro samo.

 

Běžnou součástí práce účetních poradců bývá i oblast daní. Proto jsou vám schopni zároveň poradit i s běžnými daňovými problémy. Vždyť i ty spadají do práce účetních. Proto se v nich musejí vyznat. Pakliže je ale vaše účetní začátečnice nebo se pokoušíte vést si účetnictví sami, možná narazíte na mnoho překážek právě v oblasti daní. Není jednoduché zjistit si, jak vysoké daně, komu, kdy a na co všechno platit. A že jich je velké množství – daň z příjmů, daň z nemovitosti, daň z přidané hodnoty, daň z... Zkrátka je jich mnoho. A všechny musíte vypočítat ze správně vedeného účetnictví.

 

Účetní poradce mívá dlouholetou praxi z pozice účetního, proto vám dokáže se vším poradit. Řekne vám, jak kterou daň vypočítáte. Kde k ní vezmete podklady. Jak má být vysoká. Komu ji odvádět. Jak často. A do kdy nejpozději. Zároveň vám většinou pomůže s jejím vyzískáním z nepřeberného množství dat z vaší firmy.

 

Zkrátka účetní poradci jsou pro mnohé podnikatele, ale hlavně i samostatné živnostníky k nezaplacení. A to zejména v době, kdy se blíží období účetních uzávěrek a doba placení různých daní. Poradci jsou pak zavaleni žádostmi a musejí se řádně otáčet, aby vyhověli všem zájemcům.

 

Jak poradce najít?

Jak takového dobrého účetního poradce najdete? Inu, najít ho není až takový problém. Stačí otevřít Zlaté stránky a naleznete jich mnoho. Nebo zapnout internet a napsat do vyhledavače „účetní poradce“. Najdete jich nepřeberné množství. I když si je odfiltrujete podle města, v němž sídlíte, nebude výběr snadný. Ne všichni, kteří o sobě tvrdí, že jsou poradci, vám dokáží poradit tak dobře, aby to vyřešilo vaše potíže. A ne všichni si svých služeb cení stejně. Někteří jsou poměrně levní, jiní zase výrazně dražší.

 

Jako u všeho, a zejména pak v oblasti podnikání a účetnictví, ani tady se nevyplatí šetřit. Musíte si uvědomit, že pokud chcete své problémy skutečně vyřešit, ne jen na chvíli odsunout, bude vás to něco stát. Ale za výslednou úlevu to jistě stojí. Proto je vhodné nevolit ty nejlevnější, ale vydat se zlatou střední cestou.

 

A kromě ceny záleží také na kvalitě. Chtějte rady jen od specialisty, který je profesionálem ve svém oboru. Ptejte se na jeho reference, na zkušenosti. Chtějte vědět, komu vybraný účetní poradce radí. V čem konkrétně. A nebojte se obrátit i na tyto jeho zmíněné klienty. Ověřte si u nich úroveň a odbornost poradce. Zjistěte, jestli jeho rady nejsou jen marným plácáním do vody. Tak nejsnáze najdete odborníka, který vám pomůže vyřešit všechny vaše potíže.

 

A co je pro vás v oblasti účetního poradenství nejlepší? U většiny poradců a i většiny dotazů je možné komunikovat s poradci telefonicky nebo elektronicky. V drtivé většině případů za nimi nemusíte chodit osobně. Zavoláte, vysvětlíte svůj problém a poradce vám ho pomůže vyřešit. Ušetříte tím tak spoustu času.

 

Brzy tak zjistíte, že vaše účetnictví se ocitne v lepší kondici. A lépe se tak začne dařit i vašemu byznysu, protože se zase budete moci soustředit jen na to, co je pro vás důležité. A nebudete se muset stresovat myšlenkami na nefungující účetnictví. Budete mít jistotu, že v případě sebemenších potíží budete mít po ruce zkušeného účetního poradce, který tu bude vždy pro vás.