Tři příležitosti pro rodinné finance v roce 2012

Lanconie s.r.o. Hana Ulrychová

Autor: Lanconie s.r.o. Hana Ulrychová

Účetní kancelář Lanconie s.r.o., svým klientům nabízí komplexní servis  nejen v oblasti účetního a daňového poradenství, ale také veškeré služby…

Více o autorovi

Do nového roku všichni vcházíme s očekáváním, co nám přinese. V oblasti osobních a rodinných financí se ale nevyplatí pouze očekávat, co se stane, ale využít příležitostí, které se nám naskýtají. Tři z nich jsou popsány v následujícím článku.

Využijte ještě možnosti ovlivnit podobu svého penzijního připojištění!

Stále ještě máte možnost vstoupit do současného systému penzijního připojištění, a zajistit si tak možnost využít stávajících podmínek i v budoucnosti, kdy se fondy transformují. Současný systém například umožňuje možnost čerpat výsluhovou a pozůstalostní penzi. Pro některé klienty fondů je výhodná i současná garance nezáporného výnosu. Naproti tomu nový systém přinese možnost volby různých investičních strategií s potenciálem vyššího výnosu ale i s rizikem ztráty.

Chystáte se pořídit nemovitost na hypotéku? Jednejte rychle!

Pokud se v novém roce chystáte pořídit nemovitost a využít k jejímu financování hypotéku, nečekejte příliš dlouho. Úrokové sazby jsou stále velmi příznivé. A ceny nemovitostí také. Pokud se chystáte kupovat nemovitost později, ale už máte rozhodnuto, můžete si výhodný úrok „zamluvit“ předem. Většina bank umožňuje úvěrovou smlouvu uzavřít a částku vyčerpat později. Můžete si tak zajistit i pozdější čerpání za současné úrokové sazby.

Krize na kapitálových trzích? Neinvestujte podle toho, co se píše v novinách!

Krize se stala velmi frekventovaným termínem ve všech médiích. Mnoho investorů si pokládá otázku, jestli by nebylo lepší se kapitálovým trhům úplně vyhnout. Pokud investujete pravidelně a máte svůj investiční plán, není nutné se znepokojovat. Naopak. Po každém propadu vždy následuje nárůst trhů a tak tomu bude i nyní. Pro dlouhodobé investory je současná situace na trzích příznivá, protože ceny jsou nízko. Nikdo ovšem nedokáže předem odhadnout, kde je strop a kde dno. Proto se určitě vyplatí liminovat riziko diverzifikací portfolia a vytrvat v pravidelném investování. Pravidelné investování pomáhá průměrovat ceny, a tím eliminovat riziko nevhodného načasování nákupů a prodejů. Pamatujte na to, že základem k dobrému investičnímu výsledku je předem zpracovaný finanční plán.