S daněmi už se nemusíte více trápit. Daňoví poradci vědí všechno!

E.L. - LEAS, spol. s r.o.

Autor: E.L. - LEAS, spol. s r.o.

Společnost E.-L. – LEAS spol. s r.o. disponuje širokým portfoliem služeb v oblasti daňové a účetní sféry. Služby: poskytujeme daňové poradenství…

Více o autorovi

Ať už jste podnikatel, živnostník nebo jen pronajímáte jednu nemovitost, čeká vás každoročně i jedna nepříjemnost. A tou je placení daní. Ačkoliv by se tomu většina lidí nejraději nějakým způsobem vyhnula a státu žádnou část svého zisku neodváděla, nejde to. Pokud tedy se svou firmou nepřesídlíte do některého z proslulých daňových rájů.

 

Jesliže se rozhodnete podnikat v České republice, musíte se přizpůsobit zdejším daňovým zákonům. Jenže ty se často mění. A jsou obsáhlé. A složité. Pokud jste si myseli, že stačí jednoduše vyplnit daňové přiznání, zřejmě vás samotný zapeklitý formulář brzy vyvede z omylu. Nestačí jen vyplnit pár zřejmých čísel. A nebo stačí, ale musíte se v tom vyznat.

 

Stejně tak je třeba znát daňové zákony. A to není úplně snadné. Zvášť když průběžně procházejí aktualizacemi. A navíc – neexistuje jen jeden typ daní. Své o tom vědí především podnikatelé, když po nich stát chce daň z příjmu, daň z nemovistosti, daň z přidané hodnoty a mnoho, mnoho dalších. Jak se s nimi popasovat? A jak nad vyplňováním přiznání nestrávit spoustu bezesných nocí? Sami se v tom jen těžko vyznáte. Ale přesto jedno elegantní a zřejmé řešení existuje – v Česku působí množství daňových poradců a firem, které se na daňové poradenství specializují.

 

Nemusíte se tak nad přiznáními trápit sami. Stačí, když oslovíte vybranou společnost s žádostí o radu. Profesionální daňoví poradci si vás vezmou na starost a poradí vám se všemi otázkami, které na ně máte.

 

Jak zvolit nejlepšího poradce?

Jak už bylo napsáno výše, daňových poradců je mnoho. Když začnete rozsáhleji pátrat, bude vám možná i připadat, že jich je více, než je zdrávo. A že se tím přiživuje skoro každý. Bohužel, i na tom bývá zrnko pravdy. A proto je při hledání dobrého daňového poradce třeba dbát na to, abyste si zvolili kvalitního. Proto předem zvažte několik faktorů.

 

Pro každého člověka, který si objednává nějakou službu, je důležitá cena. Tedy to, kolik bude poradenství stát. A je třeba si uvědomit, že tato oblast je velmi drahá. Musíte tak počítat, že s několika stokorunami u daňových poradců neuspějete. Proto je vhodné porovnat jich několik podle cen jejich poradenství. Není dobré volit ty nejlevnější – dobrý daňový poradce je si vědom své ceny  hlavně ceny svých znalostí, proto za své rady požaduje i přiměřené ohodnocení. Ale neznamená to, že musíte sahat jen po těch nejdražších – ti mohou mít své ceny přemrštělé. Tak jako všude, je i zde vhodné volit zlatou střední cestu. Tak se většinou nespálíte.

 

Dalším faktorem, na který je třeba dbát, pokud chcete kvalitní radu, která vám skutečně pomůže s daněmi, jsou také reference. Pokud si zvolíte daňového poradce, který se vám zdá zkušený a důvěryhodný, a nebo i společnost, která se daňovým poradenstvím zabývá, ptejte se na její reference. Chtějte vědět, komu už daňové poradenství poskytla. Zajímejte se o společnosti, s nimiž spolupracovala. Ptejte se po zkušenostech v oboru. A pokud dostanete konkrétní jména, neobávejte se obrátit přímo na ně. Ne nadarmo se říká „důvěřuj, ale prověřuj“. Jen od konkrétních lidí, kteří už služeb využili, se dozvíte, jestli daňové poradenství bylo kvalitní a skutečně dobré. Abyste brzy nezjistili, že kupujete zajíce v pytli.

 

Pokud naleznete důvěryhodného daňového poradce, který má zkušenosti, dobré reference a jeho ceny nejsou ani příliš nízké ani přemrštěné, můžete se mu s klidným vědomím vydat napospas. V devadesáti procentech vám poradí dobře. A možná ještě s větší pravděpodobností. A pokud se stane, že si s vaší otázkou nebude vědět rady, nebude mu dělat takové potíže jako vám dohledat si správné řešení vaší otázky. Budete tak mít jistotu, že vaše daňová přiznání budou v pořádku. A nebudete pak mít potíže s finančním úřadem.

 

Co všechno po poradci chtít?

Mnoho lidí se může před daňovým poradcem cítit trapně, že se nevyzná ani v těch nejjednodušších oblastech daní. Proto se raději nezeptají na oblast, o které si myslí, že se v ní přece orientuje i malé dítě. Což je ale chyba. Poradci jsou odborníci, kteří se ve svém oboru pohybují dlouhá léta, znají detailně všechny daňové zákony. Běžný podnikatel se s oblastí daní setkává jednou ročně. A jindy ho nezajímá. Proto není nic špatného na tom, že se v ní třeba neorientujete ani tak, jak byste si představovali.

 

Není tak žádný trapas, pokud k poradci přijdete s tím, že potřebujete poradit s daněmi – a vůbec si s nimi nevíte rady. Jsou na to zvyklí – a jsou tu od toho, aby radili v této oblasti. Proto vás nikdo nevyžene ani se vám nevysměje. Poradce vám vysvětlí vše, co je třeba dělat. Šíře zájmu daňových poradců je značná. A tak vám dokáží poradit i s tím, co by vás možná vůbec nenapadlo od nich požadovat. A je třeba si uvědomit, že od nich můžete požadovat radu ve všem, co vás pálí – vždyť proto je také platíte.

 

Kvalitní poradce vám nejen pomůže s vyplněním daňového přiznání. To už je vlastně to poslední, co potřebujete. Ale předtím je třeba ještě vyhodnotit a vypočítat řadu jiných položek, které výši daní mohou ovlivnit. Poradci vám tak jsou schopni zkontrolovat reklamní a darovací smlouvy, vyčíslit hodnoty darů, vypočítat daňové povinnosti i daňové ztráty. Poradí vám s odpočty od daňového základu, jejich výpočtem a vyhodnocením jejich oprávněnosti. A s mnoha dalšími potížemi.

 

Jste plátcem daně z přidané hodnoty, ale najednou si nevíte rady, jak na to? Pro daňového poradce to není žádný problém. Vytkli vám na finančním úřadě nesprávně vyplněné daňové přiznání a poslali vás s ním pryč, i když vlastně nevíte, kde jste udělali chyby? Daňový poradce to zvládne vyřešit, než byste mrkli okem. Chyby uvidí hned a zvládne je s vámi opravit.

 

A mnoho společností, specializujících se na daňové poradenství, nabízí ještě mnohem více služeb, které byste od nich možná ani neočekávali. Tou hlavní bývá vedení daňové evidence. Vám nebo vaší účetní tak odpadne mnoho starostí. Pokud se tak v daních sami příliš neorientujete, můžete poradenskou firmu požádat o pomoc. Její přední odborníci si od vás vyžádají všechny potřebné podklady a proberou je, vytvoří z nich přehlednou a srozumitelnou evidenci, z níž bude jasné, jak vysoké daně, z čeho a kdy máte platit. Vysvětlí vám, o co se jedná. A vy tak budete o vaší společnosti mít ještě lepší přehled než kdy dříve. A vyplnění daňového přiznání vám z připravených podkladů nebude už činit větší potíže. A pokud ano, daňoví poradci vás neodmítnou.

 

Je zřejmé, že daňoví poradci jsou pro mnoho podnikatelů nepostradatelní. Vyplnit daňové přiznání, když vlastníte jednu nemovitost, je o mnoho snazší, než když máte středně velkou firmu s několika zaměstnanci. Ale pokud si nebudete tvrdohlavě stát na tom, že vše zvládnete sami, i když se v této oblasti neorientujete, a obrátíte se na poradce, vše hravě zvládnete. A nemusíte pak mít noční můry z finačního úřadu, který si na vás došlápne, protože máte zaplacené nižší daně, než jste měli mít. Daňoví poradci jsou tak pro mnoho lidí neocenitelnou pomocí. A jejich rady jsou často právem placené zlatem.